Kijken tot mijn ogen op zijn.

'Ik heb mijn kinderen in het landschap van hun jeugd gezet.” Dit schreef ik, nog niet eens zo lang geleden als een vertrekpunt voor mijn werk. De wereld draait en dat is een houvast. De zon komt op en beschijnt het land. Het Nederlandse landschap. Dat is het. Daar moeten we het mee doen. Maar we kunnen leren van onze voorgangers. Kijken naar de luchten, het water en het land.

Heb je ook wel eens het gevoel dat het landschap net zo snel veranderd als jezelf wanneer je naar oude foto's van jezelf kijkt? Of als je denkt aan de plek waar je geboren bent? Is het landschapspijn? Is het meer? Mijn werk gaat over de schoonheid van het nu. Het zien. Ik doorkruis het Nederlandse landschap te voet en fotografeer het zoals je het nog niet eerder gezien hebt. Ga met me mee. Dat maakt ons gelijken, partners, collega's, minnaars. Verbonden door de horizon. 'God schiep de wereld, maar de Nederlanders maakten hun eigen land'. Wij zijn allemaal landschapskunstenaars.

Als een detective speur ik naar sporen in dat landschap. Stille getuigen van een vervlogen werkelijkheid waarvan ik het verhaal voel vibreren in mijn ziel. Moet ik de wereld veranderen? Nee. Daar heeft zij mij niet bij nodig. Ik kijk, zoek, registreer, verzin en verwonder me. Heb ik een missie? Nee. Ik wil kijken tot mijn ogen op zijn.

Ontdekken wat er verborgen is. Horen, voelen, zien en ruiken hoe ons landschap zich ontwikkeld als een kind dat nooit volwassen wordt. Zoals de onvoltooide series in mijn hoofd: Ik maak series en verbind. Hoor aan, wat me interesseert, lees waarover ik meer wil weten, zie wat me opvalt en voel wat me raakt. Mijn werk is het landschap. Het Nederlandse landschap.

Wat ik maak? Landschapskunst over geesten van het Nederlandse landschap. Ik dreg verborgen verhalen van dit landschap op uit een modderige warboel van golven, klei en herinneringen. Boetseer series over het Nederlandse landschap.

Laat me je meenemen en onderdompelen in dat rare kikkerlandje onder de zeespiegel. Laat me je het Nederlandse landschap ontdekken zoals je het nog nooit hebt gezien. Laat me je de verhalen van het landschap vertellen. Laten we verhalen maken.

Maarten Westmaas


Over 'Heidense Hoogten'

Maarten Westmaas slaagt er in om het vervagende verleden in beeld te krijgen.De voortschrijdende tijd vangen in een onbeweeglijk beeld is een prehistorische sensatie.(Hein Klompmaker, directeur Hunebedcentrum, Borger)

Probeer nooit in woorden te zeggen wat je ogen in een kunstwerk zien. Het zal falen. Maar wat Maarten Westmaas heeft gemaakt is een fotografisch verslag van een oeroude grafcultuur. Het heeft een zeggingskracht waar geen archeoloog woorden voor heeft. (Peter Tholen)

Over ‘De Wadden

Ik ontmoette de auteur op een onbewoond eiland waardoor ik zelf in zijn boek terechtkwam met een van mijn gedichten. De Wadden is een prachtig fotoboek met leuke interviews en leerzame weetjes. De weidsheid van de eilanden is er op een heel mooie manier in vastgelegd. (Fiet van Beek)

Over de 'Drentsche Aa'

Het boek De Drentsche Aa is een poëtisch eerbetoon aan een kwetsbaar eeuwenoud landschap. (onzeeigenTUIN)

Over ‘Heen en weer op het Hogeland

Zonder nog maar een letter te hebben gelezen complimenteert de recensent fotograaf Maarten Westmaas met de coverfoto: “Het eerste dat opvalt aan dit boek is de aansprekende foto op de cover. Een verlaten perron, een leeg bankje en daarachter een groen en weids uitzicht. (Roelf Reinders)

Over ‘Hunebedden

Maar het mooiste van alles is dat hij - alleen bij een hunebed op de hei of in het bos, in de schemering of de ochtendmist - de magie van die plek en zijn verleden herkent en beleeft. En dat beeldend weet te beschrijven en te schetsen in zijn dagboek en parallelle beschrijving van de 54 hunebedden en hun landschappen. Ondersteund door grote en kleine foto’s, afbeeldingen van eigen schetsen en schilderijtjes, onderweg opgedoken ansichten en gevonden voorwerpen, citaten van hunebedlopers uit vroegere eeuwen ed. Alles bij elkaar een inspirerende pelgrimstocht naar de Nieuwe Steentijd. (Wandelkrant Te Voet.)


2017 

ForReal Amsterdam

KunstRai Amsterdam

Art The Hague

Opgenomen in de collectie van W. Bakker, Utrecht 

2015

Opgenomen in de collectie van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen

2012

Expositie Hunebedden Wilhelmina Ziekenhuis Assen 

Opgenomen in de collectie van H. Klompmaker Borger

2010

Expositie Hunebedden Galerie Lemferdinge 

2009

Groepsexpositie Veldamenfestival Magnuskerk Anloo.


Using Format