VEN-Cam 2.0

Ok, dus ik wilde dus zelf een camera maken waarmee ik het Drentse landschap in mijn beeld kon vangen. Een camera gemaakt van pure Drentse producten en met een relatie met de Drentse vennen voor een idee waar ik al zo’n tien jaar in mijn hoofd liep: Het project VEN. En ja dan draaf ik soms een beetje door. Nadat ik de werkende demo camera 1.0 had gemaakt (zie mijn vorige post) was ik nu klaar voor het echte werk. Ik verzamelde eerst alle Drentse materialen bij elkaar. Dat waren:

- Drents eikenhout (uit het Grote Veen in Eelde) voor het geraamte en de panelen. (Houtzager Kok uit Eelde bedankt!)
- Drents kienhout of veenstobben van 8000-10.000 jaar oud uit het veen bij Roderwolde voor de afwerking/versiering en het produceren van houtskool om de binnenkant matzwart te maken. (En ook om de uiteindelijke prints mee te bewerken, maar dat moet ik nog testen).
- Water uit het Gagelveen (Anloo) voor het impregneren met houtlijm van de veenstobben. (Die anders zo uit elkaar zouden vallen)
- Zelfgemaakt schuurpapier va npapier met pijpestrootjes en heide en zand van het Balloërveld,
- Weggeworpen blikjes energydrink bij het Taarlose Ven voor de pinhole
- Donker schapenwol van de kudde van het Balloërveld voor de afdichting van de kieren

Werkplaats van houtzager Kok uit Eelde

Onvoldoende kwaliteit om er een lichtdichte kast van te maken.

Stinkend schapenwol voor de afdichting

Houtzager Kok uit Eelde in actie

Ook het 10.000 jaar oude hout moest er aan geloven

De blikjes waar ik vierkante stukjes van afknipte voor de pinhole

Drents eikenhout uit het Grote Veen in Eelde Paterswolde

Nou als je daar niet het Drentse landschap mee kunt vangen😄 In mijn dagboek schreef ik:

De afgelopen week grote stappen gezet in de voltooiing van mijn camera-project. Voor het project VEN maak ik mijn eigen camera met puur Drentse ven materialen. Eikenhout uit het Grote Veen, houtskool van 10.000 jaar oude ven-stobben (ook wel kienhout genoemd) en aluminium van een bij een vennetje gevonden blikje energy-drink. Ik wilde de afdichting van de kieren met schapenwol van de kudde van Ballo doen, echter het vilten heb ik nog niet goed onder de knie. Ducttape en vilt (van een Drentse bouwmarkt) boden uitkomst.

De buitenste laag hout.

VEN-Cam 2.0

De binnenkant zwart gemaakt met het houtskool van de veenstobben van 10.000 jaar oud.

Het betere knutselwerk. Ik wist eerst niet wat ik met lijmklemmen aanmoest.

Het kastje begint er op te lijken .

Zo timmerde en knutselde ik van puur eikenhout een kistje in elkaar, met een gaatje aan de voorkant en een negatiefhouder aan de achterkant. Dat was alles. Ik noem het een camera. Ik noem het de VEN-Cam 2.0 en nadat ik een waterpas bovenop - en een statiefschroef onderop had gemonteerd kon ik hem in de praktijk gaan testen.

Op 24 september 2018 ging ik opnieuw naar het Taarlose veentje. Het ven waar ik het blikje energy-drink vond waarin ik de pinhole had geprikt. Maar nu met de complete VEN-Cam om hem uit te testen en 2 foto’s te maken. Met een tankje haalde ik een paar liter water uit het ven dat ik meenam naar huis. Roestbruin water waar ik de negatieven in ontwikkelde. En ook dat lukte wonderwel. De foto van het ven zonder bomen vond ik het beste. Waar ik achter kwam was dat ik de negatiefhouder nog niet ver genoeg had doorgedrukt waardoor ik een gedeelte van het negatief niet heb benut en het beeld vierkanter is dan anders. Nou ja, je kunt ook niet alles in een keer perfect hebben. Ik ben een tevreden mens. De VEN-Cam 2.0 doet het en maakt beeld. Gemaakt uit het landschap van Drenthe, de wind die over het negatief waait  en ontwikkeld in het water van de Drentse vennen. Zo komt het landschap in mijn beeld.

Het eindresultaat. Ik ben tevreden. Nu een hele serie maken.

Using Format