Alles wat ik doe, vertel, fotografeer of creëer, doe ik om anderen te laten zien hoe wonderlijk, bijzonder en prachtig het Nederlandse landschap is. Hoe vol en rijk aan verhalen.

Vanuit een lange traditie van het afbeelden van het Nederlandse landschap zoek ik mijn weg in de verhalen die in dat wonderlijke landschap besloten liggen en leg er mijn eigen interpretaties overheen. Zo ontstaan nieuwe lagen in dat Nederlandse landschap. Lagen die met mij te maken hebben. 'God schiep de wereld, maar de Nederlanders maakten hun eigen land'. ‘Creating the Dutch Landscape.’

Ik maak exclusieve en unieke landschapskunst waarin mijn visie en de visie van het land vermengd wordt. Omgeploegd. Veel meer dan fotografie gaat het om het verhaal van het Nederlandse landschap dat door mij verteld wordt in series en verhalen.

Ik maak eigentijdse kunst van het Nederlandse landschap. ‘Creating the Dutch Landscape.’

Voor meer achtergrond informatie over mijn werk lees mijn essay: 'Kijken tot mijn ogen op zijn.'

Over 'Heidense Hoogten'

Maarten Westmaas slaagt er in om het vervagende verleden in beeld te krijgen.De voortschrijdende tijd vangen in een onbeweeglijk beeld is een prehistorische sensatie.(Hein Klompmaker, directeur Hunebedcentrum, Borger)

Probeer nooit in woorden te zeggen wat je ogen in een kunstwerk zien. Het zal falen. Maar wat Maarten Westmaas heeft gemaakt is een fotografisch verslag van een oeroude grafcultuur. Het heeft een zeggingskracht waar geen archeoloog woorden voor heeft. (Peter Tholen)

Over ‘De Wadden

Ik ontmoette de auteur op een onbewoond eiland waardoor ik zelf in zijn boek terechtkwam met een van mijn gedichten. De Wadden is een prachtig fotoboek met leuke interviews en leerzame weetjes. De weidsheid van de eilanden is er op een heel mooie manier in vastgelegd. (Fiet van Beek)

Over de 'Drentsche Aa'

Het boek De Drentsche Aa is een poëtisch eerbetoon aan een kwetsbaar eeuwenoud landschap. (onzeeigenTUIN)

Over ‘Heen en weer op het Hogeland

Zonder nog maar een letter te hebben gelezen complimenteert de recensent fotograaf Maarten Westmaas met de coverfoto: “Het eerste dat opvalt aan dit boek is de aansprekende foto op de cover. Een verlaten perron, een leeg bankje en daarachter een groen en weids uitzicht. (Roelf Reinders)

Over ‘Hunebedden

Maar het mooiste van alles is dat hij - alleen bij een hunebed op de hei of in het bos, in de schemering of de ochtendmist - de magie van die plek en zijn verleden herkent en beleeft. En dat beeldend weet te beschrijven en te schetsen in zijn dagboek en parallelle beschrijving van de 54 hunebedden en hun landschappen. Ondersteund door grote en kleine foto’s, afbeeldingen van eigen schetsen en schilderijtjes, onderweg opgedoken ansichten en gevonden voorwerpen, citaten van hunebedlopers uit vroegere eeuwen ed. Alles bij elkaar een inspirerende pelgrimstocht naar de Nieuwe Steentijd. (Wandelkrant Te Voet.)


2018

Group exhibition 'Vruchtbare Grond' Stedelijk Museum Schiedam

Sold to collections Oldenbeuvink, Huppel, Slagter, van der Ploeg, Booijnk, Bakker-Reinders.

2017 

ForReal Amsterdam

KunstRai Amsterdam

Art The Hague

Opgenomen in de collectie van W. Bakker, Utrecht 

2015

Opgenomen in de collectie van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen

2012

Expositie Hunebedden Wilhelmina Ziekenhuis Assen 

Opgenomen in de collectie van H. Klompmaker Borger

2010

Expositie Hunebedden Galerie Lemferdinge 

2009

Groepsexpositie Veldamenfestival Magnuskerk Anloo.


Using Format